Właściwa dieta jest bardzo ważna dla całego organizmu człowieka – ma również wielki wpływ na oczy. Jej podstawą, dla dobra wzroku, powinny być produkty bogate w witaminy, luteinę, cynk, seler czy kwasy z grupy Omega-3. Prawdą jest, że jedzenie marchewki może zapewnić nam sokoli wzrok, gdyż zawarte w niej beta-karoten oraz luteina mają wpływ na działanie siatkówki i innych części narządu wzroku.
Duże znaczenie w naszej diecie mają także zielone warzywa, takie jak szpinak, brokuły czy jarmuż. W tych warzywach znajdują się duże ilości witamin czy wapnia, ale także przeciwutleniaczy, luteiny i zeaksantyny, która z kolei jest jednym z głównych elementów występujących w siatkówce oka.
Badania dowodzą, że te elementy pomagają obniżyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej. Do jadłospisu warto wprowadzić kukurydzę i rośliny strączkowe – zawierają dużą ilość luteiny i zeaksantyny. Strączki z fasolą i soczewicą, oprócz wartościowych flawonoidów, zawierają cynk, którego niedobór jest jedną z przyczyn ślepoty zmierzchowej i innych schorzeń siatkówki. Bardzo ważne jest również, aby regularnie spożywać ryby, mające bardzo dobry wpływ na wzrok – makrela, łosoś czy tuńczyk są bogatym źródłem witamin oraz kwasów Omega-3. Alternatywnym źródłem kwasów Omega-3, dla osób nielubiących ryb, mogą być orzechy, migdały, pistacje – zawierają one kwasy tłuszczowe i witaminę E. Jeśli chodzi o desery, warto sięgnąć po cytrusy, jeżyny, jagody, aronie, owoce będące bombą witaminową, a do tego bogate w przeciwutleniacze. Awokado jest bogate w luteinę i kwasy Omega-3. Jeśli chodzi o ukrwienie oka – wzmocni je łyk czerwonego wina, które jest bogate w flawonoidy i resweratrol.
Jedzmy zdrowo i smacznie, tak, aby nasz wzrok też na tym zyskał.